Je woning opleveren; 10 tips

Is je woning verkocht? Gefeliciteerd! De dag dat je het definitieve koopcontract ondertekent en de sleutels overhandigt aan de nieuwe eigenaren is natuurlijk een mooi moment. Het is dan wel belangrijk dat je je oude woning netjes achterlaat. Fijn voor de nieuwe bewoners, goed voor het milieu en ook jou geeft het een goed gevoel.

Maar wat is netjes? Waar moet je op letten als je jouw woning oplevert? In dit artikel lees je daar meer over en geef ik je 10 tips!

Leeg en ontruimd

Laat ik beginnen met wat ‘moet’. In de standaardkoopovereenkomst zijn twee artikelen van belang. Hierin staat (in ingekorte vorm):

  • 6.1. De onroerende zaak zal aan koper in eigendom worden overgedragen in de staat waarin deze zich bij het tot stand komen van deze koopovereenkomst bevindt [...]. Koper aanvaardt deze staat [...].
  • 7.2. [Verkoper staat] ervoor in dat de onroerende zaak bij de feitelijke levering [...] behoudens de eventueel meeverkochte roerende zaken, leeg en ontruimd is.

Ingewikkelde taal, maar het komt erop neer dat de woning ‘leeg en ontruimd’ moet zijn, en dat de verkoper het huis accepteert zoals het was bij het tot stand komen van de koop, los uiteraard van de ‘roerende zaken’ (kort gezegd de meubels). Dat betekent dat je alle meubels (uiteraard) uit het huis hebt gehaald, ook als je ze zelf niet meer wilt hebben. Spullen die je achter wilt laten, dien je op te nemen in een ‘roerendezakenlijst’, een overzicht met spullen die achterblijven of overgenomen kunnen worden.

Grijs gebied

Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de schroeven en pluggen in de muur? Dat is juridisch gezien een grijs gebied: het is niet verplicht omdat de bewoners de woning (met schroeven en pluggen) hebben geaccepteerd, maar het is wel netjes om de gaatjes even te dichten. Iets vergelijkbaars geldt voor de verfpotten die je over hebt: officieel moeten ze eruit (ze zijn geen onderdeel van de woning), maar wellicht maak je de nieuwe bewoners er wel blij mee. Ik kom hier verderop nog op terug.

Uiteraard is het wel netjes als je het huis schoon achterlaat, eigenlijk net zoals een vakantiehuisje. Even een stofzuiger door het huis, de bezem door de schuur en een doekje over het aanrecht dus. Zodat de nieuwe bewoners niet meer kunnen zien wat jullie allemaal gedaan hebben in huis en wie er gewoond hebben (inclusief huisdieren).

Natuurlijk zullen de nieuwe bewoners het huis waarschijnlijk nog een keer grondig schoonmaken. Maar het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat ze jouw achtergelaten rommel en viezigheid moeten wegwerken!

10 aandachtspunten

Toch zijn er vaak aandachtspunten die blijven liggen of die niet duidelijk zijn. Bovendien kun je ook het milieu nog een dienst bewijzen tijdens de verhuizing. Daarom deel ik graag deze 10 tips met je.

1. Meubels

Heb je nog een tafel staan die je niet mee wilt nemen? Een bank die nog prima functioneert maar niet meer jouw smaak is. Of andere meubels die je anders naar de milieustraat of kringloop zou brengen? Geef ze een tweede kans in huis!

Vraag gewoon aan de nieuwe bewoners of zij hier misschien interesse in hebben en zet het op de onroerendezakenlijst. Wellicht levert het je nog iets op, en anders heb je in ieder geval de nieuwe bewoners (en het milieu) een goede dienst bewezen!

2. Kastjes, lades en verborgen vakjes

Alles wat in het zicht ligt ruim je waarschijnlijk wel op, maar vergeet de keukenkastjes, lades in de badkamer en verborgen vakjes niet. Het is vervelend voor jou als je kabels, pasjes en boekjes kwijt bent omdat ze in het oude huis zijn achtergebleven, maar ook voor de nieuwe bewoners is het niet prettig als ze nog spullen van de vorige bewoners tegenkomen.

3. Keukenapparatuur

Een doekje over het aanrecht is natuurlijk een kleine moeite, maar de andere apparatuur in de keuken wordt nog wel eens vergeten. Toch is het wel zo netjes om ook de oven, combi-magnetron, vaatwasser, koelkast en vriezer goed schoon te maken. Waarschijnlijk geen leuke en misschien ook een hardnekkige klus, maar dat betekent misschien ook dat je het in de weken, maanden of jaren ervoor iets te vaak bent vergeten :-). Toch is het wel netjes naar de kopers toe.

4. Sanitair, glas en deurposten

Hetzelfde geldt voor het sanitair: niets is zo fijn als in je nieuwe huis aankomen en een fris toilet of schone douche aantreffen. Bewijs de nieuwe bewoners daarom een dienst en zorg dat je het toilet en de badkamer schoon en ontkalkt achterlaat en de ventilatierooster stofvrij maakt.

Ook bij ruiten en spiegels is het attent als je de vette vingers van de kinderen, restjes plakband en andere viezigheid weghaalt. Je hoeft echt geen glazenwasser langs te laten komen, maar even schoonmaken is een kleine moeite. En als je toch bezig bent: neem gelijk de vlekken op de deuren en klinken even mee!

5. Schroeven, pluggen en gaten

Als koper vind je het natuurlijk prettig om in een huis terecht te komen waarin je niet meer kunt zien waar alle schilderijen, lampen en foto’s hingen. Vergeet daarom niet om de schroeven en pluggen uit de muur te halen en de gaatjes te dichten. Vuller en een plamuurmesje kun je gewoon kopen bij de bouwmarkt.

Zorg er trouwens wel voor dat het weghalen van schroeven en pluggen niet tot meer schade lijdt. Die schade moet je dan namelijk repareren voor de oplevering, omdat de staat van de woning niet anders (lees: slechter) mag zijn dan tijdens de koop.

6.Tegels, laminaat, balken en dakpannen

Waarschijnlijk heb je nog wel spullen over van een eerdere verbouwing, een nieuw gelegde vloer of het dak. Die onderdelen horen officieel niet bij het huis en moet je meenemen. Dat geldt trouwens ook voor verfpotten en vloeistoffen.

Toch kan het slim zijn om het achter te laten, bijvoorbeeld zodat de kopers weten welk laminaat op de vloer ligt en welke kleur de muur heeft. Daarbij is ook duurzamer; je voorkomt zo immers dat de nieuwe bewoners het materiaal zelf opnieuw moeten kopen bij vervanging van een paar onderdelen. Maar overleg dit wel wel altijd met de kopers.

7. Verlichting

Wil je lampen achterlaten? Zet ze dan op de onroerendezakenlijst of overleg even met de nieuwe bewoners. Verwijder je de verlichting wel van het plafond of de muur? Dan kun je twee dingen doen.

De eerste optie is een simpel peertje ophangen (wel een spaar- of led-lamp natuurlijk!). Wel zo aardig, want dan is er ook ‘s avonds in ieder geval licht. Je kunt er ook voor kiezen geen lamp op te hangen. Zorg er dan wel voor dat de kabels veilig zijn weggewerkt, bijvoorbeeld met een kroonsteentje.

8. Handleidingen, garantiebewijzen en milieupas

Ook papieren die bij het huis of inventaris horen mag je achterlaten. Verzamel de bonnetjes, handleidingen en garantiebewijzen en leg ze in de keukenla, zodat de nieuwe bewoners op een later moment nog een rustig alle opties van de oven kunnen ontdekken. Vergeet ook de milieupas niet. In een aantal gemeenten (waaronder Tilburg) is de pas niet persoonsgebonden, maar gekoppeld aan een huis(adres). Laat in dat geval de milieupas achter in het huis.

9. Tuin en containers

Is het huis opgeruimd en schoon? Dan is het tijd om nog even een blik op de tuin te werpen. Veeg de paden schoon met een bezem en ruim het tuinafval op. Een opgeruimde tuin is immers prettig(er) thuiskomen! Daarbij is het vervelend als je vervolgens volle containers aantreft, met etensresten, luiers, reclamefolders en al het afval veroorzaakt door de punten hierboven. Zorg daarom dat de containers geleegd zijn en neem het afval dat je daarna nog verzamelt mee naar je eigen nieuwe woning.

10. Begin op tijd

Tot slot nog een niet onbelangrijk punt: begin op tijd met het opruimen en schoonmaken. Het kost altijd meer tijd dan je denkt, en het zou vervelend zijn als je op de dag van de overdracht nog loopt te poetsen en boenen. De punten hierboven helpen je hopelijk op weg bij het inschatten van de hoeveelheid werk :-).

Ben je geen fan van doekjes, moppen, trekkers en bezems? Of heb je (te) weinig tijd? Dan kun je natuurlijk altijd een schoonmaakbedrijf inhuren voor een middag! Het kost je een paar tientjes, maar je huis is wel gegarandeerd schoon!

Wat gij niet wilt dat u geschiedt...

Eigenlijk is het opleveren van een woning dus grotendeels een kwestie van goed fatsoen, oog voor het milieu en je inleven in de kopers: hoe zou jij je nieuwe woning aan willen treffen? Met een schone oven of het laatste avondmaal van de vorige bewoners op de randen?

Precies!

Loop dus kort voor de inspectie zelf nog even een rondje door de woning en te controleren of je niets bent vergeten en onthoud: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet… En twijfel je hoe je de woning moet opleveren? Vraag het dan gerust aan je makelaar!

Hoe kan ik u helpen?

Ik beantwoord graag al uw vragen!

Bart uw makelaar

Woningzoeker

Ik houd u op de hoogte van nieuw woningaanbod.