10 tips voor duurzaam verhuizen

Fijn, je hebt je droomhuis gevonden! Maar dan wordt het tijd voor de verhuizing. Voor sommigen een stressvolle nachtmerrie, voor anderen een prachtige belevenis. Hoe zorg je ervoor dat je zo duurzaam mogelijk verhuist? De 10 tips in dit artikel helpen je op weg!

Duurzaam verhuizen; een uitdaging

Bij een verhuizing komt nogal wat kijken: inpakmateriaal, een nieuw interieur, oude meubels, schoonmaakmiddelen, potten verf en kilometers reizen. Niet echt een milieuvriendelijke activiteit dus. 

Duurzaam verhuizen is dus best een uitdaging. Toch kun je ook hier met een beetje creativiteit en goede wil ‘een groene draai’ aan geven, bijvoorbeeld met de volgende 10 tips!

Tip 1: kies duurzame verhuisdozen

Een verhuizing begint met inpakken. De kartonnen dozen van de bouwmarkt zijn niet erg stevig en gebruik je vaak maar één keer. Niet erg duurzaam dus. Je kunt daarom overwegen kartonnen dozen van een verhuisbedrijf te huren (die zijn steviger) of plastic verhuisboxen te huren. 

Ja, het is plastic, maar de boxen gaan vele malen langer mee, zijn recyclebaar én goed stapelbaar op een steekkarretje of in de verhuisbus. En dat laatste is natuurlijk ook best handig.

Tip 2: gebruik verantwoord inpakmateriaal

Je wilt natuurlijk niet dat je glazen, schilderijen en mooie servies beschadigen. Probeer bij het inpakken van je breekbare spullen in ieder geval zo min mogelijk plastic te gebruiken. Weg met de noppenfolie dus!

Wat dan wel? Begin eens bij wat je al hebt: truien, handdoeken, dekens, sokken, kussens en oud papier (hier vind je trouwens meer slimme inpaktips). En heb je meer nodig? Gebruik dan bijvoorbeeld inpakpapier of (golf)karton.

Tip 3: gooi geen apparaten weg...

Een verhuizing is voor veel mensen hét moment om alle ‘oude rommel’ de deur uit te doen en te vervangen. Zonde en weinig duurzaam, want veel apparaten werken nog prima. Vraag je dus af of je wel écht een grotere televisie, een nieuwe koelkast of een modernere wasmachine nodig hebt. 

Wil je toch echt een nieuw product? Zorg er dan voor dat je iemand anders nog blij kunt maken met jouw oude apparatuur. Je kunt het bijvoorbeeld naar de kringloop brengen, bij de gemeentelijke milieustraat inleveren of op internet plaatsen: Marktplaats, Facebook en Google zijn je vrienden!

Tip 4: … en ook geen meubels

Voor je oude meubels geldt natuurlijk hetzelfde. Wees creatief en geef de kast een likje verf of de oude kast een nieuwe functie. Je zult zien, je oude meubels voelen weer als nieuw!

Breng ze hoe dan ook niet zomaar naar de stort, maar geef ze een mooi tweede (of derde, of vierde) leven. Op gratisaftehalen.nl plaats je heel eenvoudig je overbodige interieur, en je hoeft het niet eens zelf weg te brengen!

Tip 5: koop een ‘oud nieuw interieur’

Moet je nieuwe interieur echt nieuw zijn? Of mag er ook een toffe, oude sofa, een mooie, antieke kast of een vintage lamp in je woonkamer terechtkomen? Loop gewoon eens een rondje door een kringloopwinkel of over een rommelmarkt.

Het levert je gegarandeerd veel plezier om en mooie herinneringen aan écht oude spullen op, maar misschien kom je nog ook nog iets moois tegen! Extra voordeel: vintage is helemaal hip!

Tip 6: verhuis elektrisch (of efficiënt)

Grote vervuiler tijdens de verhuizing is de verhuiswagen. Gelukkig zijn er tegenwoordig verhuisbedrijven die elektrisch rijden, al is dat nu nog met name in de grotere steden. Een elektrische verhuiswagen heeft geen directe uitstoot, en is daarmee dus veel duurzamer voor het milieu. Om dit helemaal super duurzaam te maken moet je eigenlijk met een bakfiets gaan verhuizen, maar dat lijkt me voor de meeste verhuizingen geen haalbare kaart 😉 

Bekijk ook de mogelijkheid van elektrisch transport als je zelf gaat verhuizen. Het is zeker de moeite waard om hier goed over na te denken: huur geen grotere vrachtwagen dan je nodig hebt, maar probeer ook te voorkomen dat je onnodig vaak heen-en-weer moet rijden. Kortom, zorg voor vervoer op maat!

Tip 7: duurzaam verhuisbedrijf

Is verhuizen niets voor jou of wil je gewoon ontzorgd verhuizen? Dan kan er natuurlijk voor kiezen om een verhuisbedrijf in te schakelen. Kijk dan of het bedrijf het ISO 14001-keurmerk heeft. Dit internationaal erkende keurmerk houdt in dat een bedrijf bewust met het milieu omgaat.

Veel overheden stellen dit keurmerk verplicht voor bedrijven waarmee ze zaken doen. Toch kan je dit keurmerk als consument ook gebruiken als je een duurzaam bedrijf wilt kiezen.

Tip 8: verantwoorde verhuislunch

Tsjah, van verhuizen krijg je honger, maar al je borden en bestek zitten in een doos. Kies in dat geval gewoon voor ‘eten uit het vuistje’ op gebruik biologisch afbreekbaar (wegwerp)servies. Of houdt wat borden en bekers apart tijdens het inpakken. 

En ook het eten kun je natuurlijk verantwoord houden: weinig (of nog beter: geen) vlees neem een voorbeeld aan uw makelaar, koop zo min mogelijk verpakkingen en gebruik biologische producten. Oh, en ga je liever naar de Chinees of Thai na een dag sjouwen? Neem dan je eigen (herbruikbare) plastic bakjes en tasjes mee!

Tip 9: milieuvriendelijk schoonmaken

Natuurlijk moet het nieuwe huis schoongemaakt worden (en je oude woning misschien ook). Dat kun je met grof geschut vol schadelijke chemicaliën doen, maar beter is het om natuurlijke middelen te gebruiken: groene zeep, soda en azijn. 

Wil je toch gewone schoonmaakmiddelen, kies dan voor een ‘groen merk’ als Ecover. Verder verbruiken navulverpakkingen minder verpakkingsmateriaal, en geconcentreerde schoonmaakmiddelen bevatten minder chemicaliën. Ook de gewone supermarkt heeft inmiddels een uitgebreid assortiment.

Wil je trouwens meer schoonmaaktips? Kijken dan op de website van Milieu Centraal.

Tip 10: duurzaam klussen

Is een goede poetsbeurt niet voldoende en wil je de muren een likje verf geven? Ga dan voor duurzame verf en lak van Fairf; winnaar van de ASN-bank wereldprijs 2018. Een prijs voor duurzame jonge ondernemingen. Ook behang, lijm, hout en isolatiemateriaal hebben trouwens duurzame(re) varianten. 

Staat alles uiteindelijk op de goede plek? Gefeliciteerd, dan heb je een duurzame verhuizing achter de rug! Veel woonplezier!

Hoe kan ik u helpen?

Ik beantwoord graag al uw vragen!

Bart uw makelaar

Woningzoeker

Ik houd u op de hoogte van nieuw woningaanbod.