Taxeren: wat is duurzaamheid van je woning waard?

Een ‘groen huis’ is natuurlijk prettig om in te wonen: het is beter voor het milieu, gezonder en comfortabeler voor jou en het bespaart je maandelijks een hoop geld aan stookkosten.

Maar levert het je ook iets op als je de woning wilt verkopen? Stijgt de waarde van je woning, en heeft het nog meer (verkoop)voordelen? Kortom, wat is de duurzaamheid van je woning waard? In dit artikel vertel ik je daar meer over.

De waarde van duurzaamheid

Het is lastig om een breed begrip als ‘duurzaam’ een waarde te geven. Want wat is duurzaam? Gaat dat om zonnepanelen, goede isolatie, een groene tuin of een warmtepomp? En hoeveel is dat dan precies waard?

Uiteindelijk hebben al deze voorbeelden invloed op de duurzaamheid van een woning. Hoeveel precies, dat verschilt per voorbeeld en situatie. Je kunt dus niet eenvoudig zeggen ‘hoeveel’ duurzaamheid waard is. Toch geldt in algemene zin wel dat duurzaamheid waarde heeft. Ik zal dat hieronder toelichten. 

De waarde van een hoger energielabel

Je kunt bijvoorbeeld kijken naar het energielabel, dat een indicatie geeft van de duurzaamheid van een woning. Uit onderzoek is gebleken dat een beter energielabel leidt tot een twee procent hogere verkoopprijs. Andersom leveren de ‘rode labels’ F en G een prijskorting van 13.000 euro op, blijkt uit onderzoek van Tilburg University.

Overigens klinkt twee procent klinkt misschien niet veel, maar bij een woning van 300.000 euro gaat het dan toch al om 6.000 euro. En als het energielabel met drie stappen stijgt, heb je het al over meer dan 10.000 euro! Dat is best wat waard(e). 

Lagere woonlasten

Nu bovendien de huizenprijzen hard stijgen, proberen mensen op ‘andere manieren’ te besparen. Dat kan bijvoorbeeld door een energiezuinige woning te kopen, omdat de stookkosten dan lager zijn. Ook leiden duurzame materialen tot minder onderhoudskosten, dus ook hier kun je mee besparen. Dit alles betekent dat duurzame woningen in trek zijn, ondanks dat ze misschien meer kosten.

Kopers zien die hogere prijs namelijk vooral als investering en betalen liever nu die meerwaarde dan dat ze hogere energiekosten hebben. Bovendien is die meerwaarde ‘waardevast’ als je de woning later weer verkoopt, en levert de hoge energierekening je niets op. 

Relatief meer waard

Daarbij gaat de overheid steeds strengere eisen stellen aan woningen (ook oude). Een voorbeeld: op termijn moeten huizen aardgasvrij zijn. Is jouw woning nu al losgekoppeld van het aardgasnet, dan pluk je daar op termijn de vruchten van. Die huizen hebben straks namelijk de grootste overwaarde. 

Die regels leiden ertoe dat oudere, minder duurzame woningen relatief minder in waarde (gaan) stijgen. Het werkt daarbij eigenlijk twee kanten op: duurzame, toekomstbestendige woningen stijgen sneller in waarde, en niet-duurzame woningen juist langzamer (ook omdat je daar meer in moet gaan investeren).

Sneller verkocht

Nog een extra voordeel is dat een energiezuinig huis sneller wordt verkocht. Omdat kopers steeds bewuster zijn van de voordelen en het belang van een duurzame woning, zijn deze huizen meer in trek. Zo hecht 64 procent van de mensen waarde aan de duurzame woning.

Voor de verkoper betekent het dat je huis meer potentiële kopers trekt en je dus sneller een nieuwe eigenaar vindt. Voor een woning met een A-label scheelt het gemiddeld 52 dagen, en bij energieneutrale huizen is dat zelfs 70 dagen! En zo is duurzaamheid natuurlijk ook wat waard.

Duurzaamheid & taxatie

Dat je woningwaarde stijgt, dat is dus wel zeker. Maar het is dan natuurlijk wel belangrijk om duurzaamheid duidelijk mee te nemen in de taxatie van een woning. Daarbij moet je aan duurzaamheid waarde geven.

Maar hoeveel is duurzaamheid waard? Dat blijkt dus lastig te zeggen en is ook van meerdere factoren afhankelijk, maar een taxateur kan hier natuurlijk een goede inschatting van geven. Je ziet dat vervolgens terug in heldere, duidelijke taxatierapporten.

Dat zijn rapporten waarin niet staat dat “duurzaamheid is meegenomen in de waarde”, maar waarin duidelijk is uitgelegd ‘hoe’ duurzaam een huis is en wat dat precies waard is. Daarom komt duurzaamheid tegenwoordig ook als vast onderdeel terug in het model taxatierapport. 

Heb je vragen of wil je graag hulp bij de taxatie (van de duurzaamheid)? Neem dan vooral contact met mij op!

Hoe kan ik u helpen?

Ik beantwoord graag al uw vragen!

Bart uw makelaar

Woningzoeker

Ik houd u op de hoogte van nieuw woningaanbod.