Duurzaamheid en de NHG-hypotheek

Het kopen van een woning heeft grote financiële gevolgen. Zo sluit je een hypotheek af waar je gemiddeld dertig jaar aan vastzit. De laatste jaren is het afsluiten daarvan bovendien een stuk lastig geworden. Maar wist je dat voor duurzaamheid een uitzondering gemaakt wordt bij een NHG-hypotheek?

In dit artikel vertel ik je meer over de mogelijkheden, voordelen en kleine lettertjes.

De NHG-hypotheek

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en is een regeling van het Waarborgfonds Eigen Woning. Stel dat je door omstandigheden als ziekte, werkloosheid of scheiding jouw huis moet verkopen en je daarbij een restschuld overhoudt, dan neemt het fonds die schuld voor zijn rekening.

Zo’n hypotheek heeft veel voordelen, maar er zijn natuurlijk ook voorwaarden aan verbonden. Sinds 2013 mag het alleen gaan om een annuïtaire of lineaire hypotheek met een maximale looptijd van 30 jaar. Ook dien je eenmalig 0,7% over het hypotheekbedrag te betalen (maar dat is wel weer fiscaal aftrekbaar).

Maximale hypotheek

Een laatste voorwaarde is de maximale hypotheek, en daar wordt het leuk als je jouw huis wilt verduurzamen. Je NHG-hypotheek mag sinds 1 januari 2020 niet meer dan 100% van de woningwaarde bedragen, met een maximum van 310.000 euro.

Behalve als je ook investeert in energiebesparende voorzieningen!

Dan mag je namelijk tot 106% van de woningwaarde lenen, met in 2020 een NHG-grens van 328.600 euro. Daarbij rekenen banken vaak een lagere rente dan bij een hypotheek zonder NHG. Dat maakt je verduurzamingsmaatregelen in een klap een stuk beter te financieren!

Energiebesparende maatregelen

Er zijn veel maatregelen die onder de NHG-hypotheek vallen. Denk aan een HR-ketel, isolatie, HR++-glas, een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen of energiezuinige ventilatie (de hele lijst vind je hier). Kortom, allemaal maatregelen die zichzelf op korte of langere termijn terugverdienen en de investering dus zeker waard zijn.

De voorwaarde is wel dat je het geld moet gebruiken om je huis te verduurzamen. Heb je geen idee hoeveel de verbouwing je gaat kosten? Kijk dan eens op verbeterjehuis.nl of greenhome.nl voor een schatting. Een offerte laten maken door een aannemer of advies vragen aan een expert kan natuurlijk ook een goed idee zijn. 

De kleine lettertjes

Er zijn wel een paar kanttekeningen. Zo moet de extra lening passen bij je inkomen en moet je het geld zoals ik net al aangaf gebruiken voor de verduurzaming van je woning. Bovendien financiert niet elke geldverstrekker de volledige 6 procent. Als je echter kiest voor een duurzame bank, dan is de kans op succes natuurlijk veel groter. 

Is je woning tot slot duurder dan 310.000 euro? Dan kun je helaas geen NHG-hypotheek afsluiten. Dat is natuurlijk wel een punt om mee te nemen in je zoektocht naar een te verduurzamen woning. Wat dan trouwens nog wel kan, is bijvoorbeeld goedkoper geld lenen via het Nationaal Energie Bespaarfonds.

Meer weten?

Het is dus echt de moeite om bij het kopen van een woning goed na te denken over de verduurzaming ervan. Toch kan het ook overweldigend zijn, omdat er veel mogelijkheden, voorwaarden en aandachtspunten zijn. Aarzel daarom niet om hulp in te schakelen, om zo tot een goede beslissing te komen.

Wil je meer weten over het meefinancieren van energiebesparende maatregelen in je hypotheek? Lees dan dit boekje (pdf-bestand) eens, of neem contact met me op. Ik help je graag!

Hoe kan ik u helpen?

Ik beantwoord graag al uw vragen!

Bart uw makelaar

Woningzoeker

Ik houd u op de hoogte van nieuw woningaanbod.