De rol van een makelaar in een duurzame(re) wereld

Iedereen kan op zijn eigen manier een steentje bijdragen aan een duurzame(re) wereld. Ook ik doe dat op mijn manier, bijvoorbeeld in mijn werk als duurzame makelaar. Want ook makelaars kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een beter milieu.

Daarmee verandert wel mijn rol als makelaar. In deze blog vertel ik je daar meer over: hoe kan een makelaar bijdragen aan de verduurzaming van de samenleving, wat betekent dat voor het werk van de makelaar en hoe geef ik daar invulling aan?

Nieuwe rol voor de makelaar

Mijn vak is niet nieuw. Het beroep van makelaar bestaat al sinds 1284. Van oudsher bemiddelt de makelaar bij het kopen en verkopen van woningen en is hij eigenlijk een tussenpersoon tijdens een onderhandeling. Maar neem je als makelaar ook duurzaamheid mee in je werk, dan komt er meer bij kijken.

Je krijgt er dan eigenlijk een extra functie bij. Je wilt namelijk niet alleen een huis tegen een zo gunstig mogelijke prijs (ver)kopen, maar tegelijk ook de woningmarkt verduurzamen. Dat kan bijvoorbeeld door een duurzaamheidslabel te introduceren, zoals VBO-directeur Hans van der Ploeg aangeeft. Dat betekent wel dat je dus geen pure ‘dealmaker’ meer bent, maar vooral een vastgoedadviseur.

Woningen en CO2-uitstoot

En dat is hard nodig. We zijn natuurlijk op allerlei gebieden bezig met het verduurzamen van de maatschappij. Denk aan zuinigere auto’s, minder plastic afval, windmolens en energiezuinige apparaten. Maar we moeten de woningmarkt zeker niet vergeten.

Ongeveer 25 procent van de CO2-uitstoot in Nederland wordt namelijk veroorzaakt door de woningmarkt. Er is dus voldoende te winnen. Want willen we de afspraken uit het klimaatakkoord nakomen, dan moeten we elk jaar 200.000 woningen verduurzamen. Bovendien is voor kantoren afgesproken dat ze in 2023 minimaal een energielabel C moeten hebben, maar voor woningen zijn geen afspraken gemaakt.

Helpen, adviseren en enthousiasmeren

Daar is dus een rol voor makelaars weggelegd. Mensen staan soms namelijk negatief tegenover verduurzaming, bijvoorbeeld omdat het (voor hun gevoel) gedoe oplevert, veel geld kost, of omdat ze er weinig kennis van hebben. En dat is niet vreemd.

Duurzame maatregelen nemen betekent vaak investeringen doen die zich pas op langere termijn terugbetalen. Bovendien weten mensen vaak weinig over bijvoorbeeld subsidieregelingen. Als makelaar kun je daar een belangrijke rol in spelen door te helpen, te adviseren en te enthousiasmeren.

Geen moeilijkheden maar mogelijkheden

Zo informeer ik kopers van woningen eerlijk over de duurzame eigenschappen van woningen en de kansen die er nog zijn. Ik vertel ze over de mogelijkheden, geef tips voor verduurzaming, en adviseer over de financieringsmogelijkheden en (duurzame) hypotheken.

Op die manier hoop ik als duurzame makelaar toch mensen te stimuleren om duurzame keuzes te maken en probeer ik ze daar bij te helpen. Mijn doel is dat mensen uiteindelijk geen duurzame moeilijkheden zien, maar duurzame mogelijkheden.

Specialiseren

Daarvoor is het wel belangrijk om je als makelaar te specialiseren, bijvoorbeeld door de cursus EPA adviseur woningen die ik momenteel volg. Ik kan dan naast mijn makelaarswerk ook energie-advies geven én kopers verder wijzen op besparingsmogelijkheden.

Maar ook bij het taxeren van woningen neem ik duurzaamheidseigenschappen mee. En dan niet met de zin dat “duurzaamheid is meegenomen in de waarde”, maar door duidelijk uit te leggen hoe het zit met bijvoorbeeld de isolatie van de woning. 

Eerlijk zijn

Dat betekent dat je als makelaar eerlijk moet zijn. Over de positieve eigenschappen van een huis, maar ook over de mindere kanten. Ik vertel dus over een nieuw, goed geïsoleerd dak, maar ook over de twee raampjes die nog enkel glas hebben.

Daarbij wil ik de potentiële kopers ook gelijk adviseren. Bijvoorbeeld door te zeggen dat ze die ramen, inclusief een nieuw kozijn, kunnen vervangen voor een x-bedrag. Maar ook door daarbij aan te geven dat er wellicht subsidiemogelijkheden zijn.

De vraagprijs is uiteraard afgestemd op de huidige staat en afwerking van de woning. Door onder andere advies te geven maar ook door een mogelijk kostenplaatje inzichtelijk te maken kan een koop wellicht eerder gesloten worden.

Intrinsieke motivatie

Daarbij is de intrinsieke wil van een makelaar belangrijk: een eerlijk, oprecht verhaal willen vertellen over de duurzaamheid van een woning en het hele plaatje laten zien. En heb je die intrinsieke motivatie, dan kun je ook een beter en overtuigender verhaal vertellen waar de mensen (en de wereld) wat aan hebben.

Dat is waar mijn hart voor duurzaamheid en mijn verstand van woningen samenkomen: in mijn werk als duurzame makelaar. En zo draag ook ik op mijn manier een (bak)steentje bij aan een duurzame(re) wereld.

Hoe kan ik u helpen?

Ik beantwoord graag al uw vragen!

Bart uw makelaar

Woningzoeker

Ik houd u op de hoogte van nieuw woningaanbod.