Het energielabel: 8 feiten en fabels

Het energielabel: je stofzuiger heeft het, je televisie en zelfs je auto. Maar ook je woning heeft zo’n label, dat een indicatie geeft van de duurzaamheid. Maar wat zegt zo’n indicatie precies? In dit artikel deel ik 8 veelgehoorde feiten en fabels over het energielabel van je woning.

Fabel: het energielabel klopt (altijd)

Elke bestaande woning heeft in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Het is gebaseerd op onder meer het bouwjaar, het soort woning en het woonoppervlak, maar er is ook naar referentiewoningen gekeken. Bij de verkoop wordt een definitief label vastgesteld.

Op energielabel.nl kun je zien wat het (voorlopige) label voor jouw woning is. Een voorlopig label blijft echter een schatting. Heb je bovendien je huis verduurzaamd (na de koop), dan is het label waarschijnlijk ook niet (meer) correct.

Feit: het energielabel is verplicht

Sinds 2015 is het inderdaad verplicht om een definitief energielabel te hebben bij de verkoop van een woning. Heb je dit niet, dan loop je het risico een boete te krijgen, die kan oplopen tot 405 euro.

Bedenk daarbij dat een voorlopig energielabel niet voldoende is. Op energielabelvoorwoningen.nl kun (via DigiD of eHerkenning) een definitief energielabel aanvragen. Hier vind je ook de uitzonderingen waarvoor geen label nodig is (zoals voor monumentale panden).

Fabel: een beter energielabel kost veel (spaar)geld

Het verduurzamen van je woning kost inderdaad geld. Alleen de zon gaat immers voor niets op. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om de kosten te drukken: zo kun je bij energiebespaarlening.nl gunstig lenen, en ook kun je vaak subsidies krijgen bij de gemeente. Kijk daarvoor op energiesubsidiewijzer.nl.

Toch kan het slim zijn om ook je spaargeld (voor een deel) te gebruiken: op de bank levert geld nauwelijks iets op, maar op je dak wel. Op zonnepanelen is het rendement bijvoorbeeld vaak meer dan 10%, en zo veel rente krijg je bij de bank zeker niet!

Feit: een energielabel is geld waard

Uit onderzoek is inderdaad gebleken dat een beter energielabel leidt tot een twee procent hogere verkoopprijs. Andersom leveren de ‘rode labels’ F en G een prijskorting van 13.000 euro op, blijkt uit onderzoek van Tilburg University.

Overigens klinkt twee procent klinkt misschien niet veel, maar bij een woning van 300.000 euro gaat het dan toch al om 6.000 euro. En als het energielabel met drie stappen stijgt, heb je het al over meer dan 10.000 euro! Dat is best wat waard(e). 

Feit: investeren in een beter label betaalt zich altijd uit

Wil je het energielabel van je woning verhogen, dan zal je moeten investeren in bijvoorbeeld de isolatie van je woning. Dat is zeker de moeite waard, omdat het zich op twee manieren terugverdient.

Allereerst stijgt de waarde van je woning, waarmee je de investering (voor een deel) terugverdient. Daarbij dalen je energiekosten, omdat je minder warmte- en energieverlies hebt. De terugverdientijd hangt af van het product, maar bij isolatie is het doorgaans 3 tot 7 jaar, bij zonnepanelen 7 jaar en bij een warmtepomp 15 tot 20 jaar.

Fabel: begin met zonnepanelen of een warmtepomp voor een hoger label

Het klopt dat zonnepanelen of een warmtepomp ervoor zorgen dat je woning een beter label krijgt. Toch is het vaak niet verstandig om daarmee te beginnen. Je kunt namelijk je warmte- en energiebronnen wel verduurzamen, maar als je huis slecht geïsoleerd is, gaat alle (groene) warmte en energie alsnog verloren. 

Daarom is mijn advies om altijd eerst te zorgen voor een zo goed mogelijk geïsoleerd huis. Extra voordeel is dat isolatie zich relatief snel terugverdient (zie ook de vorige tip). Daarna kun je gaan kijken naar je warmte- en energiebronnen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Wil je verbetertips? Kijk dan op verbeterjehuis.nl.

Feit: je verkoopt je huis sneller

Het klopt inderdaad dat een energiezuinig huis sneller wordt verkocht. Omdat kopers steeds bewuster zijn van de voordelen en het belang van een duurzame woning, zijn deze huizen meer in trek. Zo hecht 64 procent van de mensen waarde aan de duurzame woning.

Voor de verkoper betekent het dat je huis meer potentiële kopers trekt en je dus sneller een nieuwe eigenaar vindt. Voor een woning met een A-label scheelt het gemiddeld 52 dagen, en bij energieneutrale huizen is dat zelfs 70 dagen! En zo is je energielabel natuurlijk ook wat waard.

Fabel: het energielabel zegt ook iets over de kwaliteit

Het energielabel geeft aan welke duurzaamheidsmaatregelen in een woning getroffen zijn, maar het zegt niets over de kwaliteit of de staat van het materiaal. Zo leveren zonnepanelen, HR++-glas en dakisolatie een beter label op.

Maar als de panelen er al 10 jaar liggen, de ruiten lek zijn of de isolatie slecht is aangebracht, dan heeft dat geen gevolgen voor het energielabel (maar wel voor de duurzaamheid). Het is daarom belangrijk om bij de koop van een woning altijd kritisch te blijven kijken naar de kwaliteit en staat van de de maatregelen!

Wil je daar hulp bij hebben, of heb je andere vragen over het energielabel? Dan help ik je natuurlijk graag.

Hoe kan ik u helpen?

Ik beantwoord graag al uw vragen!

Bart uw makelaar

Woningzoeker

Ik houd u op de hoogte van nieuw woningaanbod.