11 aandachtspunten als je een duurzaam huis wilt kopen

Het kopen van een huis kan nogal overweldigend zijn. Denk aan bezichtigingen, taxaties, energielabels, keuringen, verborgen gebreken, onderhandelingen, hypotheken en bouwdepots.

Gelukkig kun je veel hulp krijgen van bijvoorbeeld adviseurs en makelaars. Maar hoe zit het als je specifiek op zoek bent naar een duurzame woning? Waar let je dan op? In deze blog geef ik je 11 tips voor als je op zoek gaat naar je ‘groene paradijs’. 

Waarom eigenlijk een duurzame woning

Het is allereerst goed om je af te vragen waarom duurzaamheid belangrijk is bij de koop van een huis. Natuurlijk omdat het beter is voor het milieu, maar ook voor jou heeft het grote voordelen. Zo is een beter geïsoleerd huis gezonder en comfortabeler wonen en heb je minder stookkosten. 

Is je droomhuis nog niet heel groen, dan is het toch ook de moeite waard om je te verdiepen in verduurzaming. Het levert niet alleen meer comfort en minder energiekosten op, maar je woning stijgt ook in waarde.

11 aandachtspunten bij de koop van een duurzaam huis

Omdat duurzaamheid dus loont, is het goed om hier bij de koop van een woning ook bij stil te staan. Maar waar let je op? Met deze 11 aandachtspunten (en nog een extra tip) moet je een heel eind komen.

1. nieuwbouw of niet?

Het ligt misschien voor de hand, maar in het algemeen geldt: ‘hoe nieuwer het huis, hoe duurzamer het is’. Het bouwjaar is dus een belangrijk punt om mee te nemen in je woningkeuze. 

Nieuwbouwhuizen voldoen namelijk aan nieuwe normen en zijn daarom beter geïsoleerd. Ook wekken ze vaak groene energie op (bijvoorbeeld via zonnepanelen) en hebben ze soms een warmtepomp. 

2. hoe groot is het huis?

Sta voordat je op huizenjacht gaat ook eens stil bij de grootte van het huis. Hoe groter het is, hoe meer (stook)kosten je immers hebt. Probeer je daarom te beperken tot wat je echt nodig hebt.

Zo bespaar je niet alleen ruimte (en Nederland is al aardig volgebouwd), maar ook geld én meubels om alle ruimtes te vullen. En wil je écht klein wonen, overweeg dan gewoon eens een tiny house ;-).

3. controleer het energielabel

Ieder huis heeft een energielabel, dat loopt van A tot G. Dat label geeft een goede indicatie van hoe energiezuinig een huis is. Oudere huizen hebben soms een voorlopig energielabel gebaseerd op een schatting, waarbij onder andere is gekeken naar het bouwjaar en het soort huis.

Op energielabel.nl kun je controleren welk label jouw (toekomstige) huis heeft. Als je een huis koopt, dan heb je recht op een definitief energielabel. Vergeet daar niet naar te vragen, want het levert je belangrijke informatie over de duurzaamheid van je woning op.

4. vraag naar de (niet-)zichtbare isolatie

Is je oog op een huis gevallen en heb je een bezichtiging, gebruik dan al je zintuigen. Soms kun je eenvoudig zien hoe goed (en wanneer) een huis geïsoleerd is, bijvoorbeeld bij dikte van de ruiten, de verwarming en de zolder. En voel ook gewoon: tocht het en is het huis warm of koud, droog of vochtig? 

Het is goed om ook te vragen naar de isolatie: de ramen, in de (spouw)muren, onder de vloeren en bij het dak. Probeer ook te achterhalen wanneer het is aangebracht: hoe recenter, hoe beter het isolatiemateriaal en hoe hoger dus het rendement.

5. check de verwarming en cv-ketel

Zo’n 70% van de energierekening gaat naar het verwarmen van een huis. De verwarming verdient dus extra aandacht: gebeurt dat met stadsverwarming, centrale verwarming, een zonneboiler of een warmtepomp? En staan er radiatoren in huis, of ligt er vloerverwarming? 

Zeker bij een oudere cv-ketel is het vervangen door een nieuwe die veel zuiniger is een goede optie. Of, nog beter: neem een warmtepomp, al is die oplossing niet geschikt voor elk huis.

6. vraag naar het gas- en energieverbruik (en ervaringen)

Leuk natuurlijk, het energielabel en bouwjaar, maar niemand kent het huis zo goed als de huidige eigenaren. Vraag daarom gewoon naar hun gas- en energieverbruik en welke ruimtes ze verwarmen.

En wat zijn verder hun ervaringen? Zijn er bepaalde ‘koude ruimtes’, hebben ze last van vocht, kregen ze het huis op koude dagen goed warm of is er veel warmteverlies door ‘koudebruggen’?

7. kijk naar de ‘quick wins’

Natuurlijk koop je het liefst een huis dat al duurzaam of verduurzaamd is. Dat bespaart je immers een hoop gedoe (en geld). Toch kun je soms eenvoudig en met weinig kosten snel winst te behalen.

Kijk bijvoorbeeld naar het dichten van kieren en gaten. Zeker oudere huizen kunnen last hebben van tocht, maar met tochtstrips of radiatorfolie valt een hoop winst te behalen. Ook kun je ramen van enkel glas vaak eenvoudig vervangen door HR++-glas. Of wat dacht van een inductiekookplaat in plaats van gas?

8. verdiep je in de mogelijkheden

Naast de ‘quick wins’ is het ook verstandig om naar de duurdere investeringen te kijken. Denk aan zonnepanelen of een zonneboiler: ligt het dak daarvoor gunstig? En is het mogelijk om de cv-ketel te vervangen door een (hybride) warmtepomp? 

Dat vergt nu weliswaar een investering, maar die betaalt zich op termijn bijna altijd uit. Op slimwoner.nl kun je zelf eenvoudig ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor de verduurzaming van de woning,  maar laat je ook goed adviseren door een expert.

9. denk na over (ver)bouwen

Ben je toch van plan de keuken, badkamer of zolder op te knappen? Of wil je een uitbouw neerzetten? Zo’n verbouwing is de uitgelezen kans om je huis te verduurzamen, en je kunt hierbij onder gunstige voorwaarden financiering krijgen (zie het volgende punt).

10. zoek subsidie- en financieringsmogelijkheden

Veel gemeenten bieden subsidiemogelijkheden voor energiebesparing. Wat in jouw (toekomstige) gemeente de mogelijkheden zijn, vind je op energiesubsidiewijzer.nl. Weet ook dat je woningverduurzaming vaak mee kunt financieren in je hypotheek. Meer hierover lees je onder meer op de website van de NHG.

11. vergeet de tuin niet

Tot nu toe hebben we het over de woning zelf gehad, maar ook op de tuin kun je een duurzame blik werpen. De grootte doet er dan eigenlijk niet toe: ook een stadstuin of zelfs een geveltuin kan een duurzaam paradijs(je) zijn.

Is het groen of vooral steen? Staan er veel (verschillende) planten en zie je beestjes? En is er voldoende ruimte voor water? Zie je een regenton of regenpijp die van het riool is losgekoppeld (of dat kan worden)?

Extra tip: vraag om hulp

Zoals ik al aangaf komt er bij de koop van een woning veel op je af. Aarzel dan niet om hulp in te schakelen, bijvoorbeeld van de makelaar of hypotheekadviseur. Verder kan een bouwtechnische keuring de moeite zijn, want ook hierin wordt veel duidelijk.

Ook zijn er in veel gemeenten mogelijkheden voor energieadvies-op-maat, ook met subsidie. Meer informatie daarover vind je op energiesubsidiewijzer.

Staar je niet blind op duurzaamheid

Tot slot: als je op zoek bent naar een duurzame woning, dan wil je waarschijnlijk een ‘zo groen mogelijk’ huis. Toch is het belangrijk om je hier niet blind op te staren: je kunt vaak vrij eenvoudig het huis verduurzamen of te investeren in verduurzaming.

Met bovenstaande tips hoop ik in ieder geval dat je wat houvast hebt bij je zoektocht naar jouw groene paradijs. En heb je hulp nodig, dan denk ik graag met je mee!

Hoe kan ik u helpen?

Ik beantwoord graag al uw vragen!

Bart uw makelaar

Woningzoeker

Ik houd u op de hoogte van nieuw woningaanbod.