Dag van de Duurzaamheid

Duurzaamheid, een term die we veel horen anno 2018. Maar wat is dat precies?

Allereerst de definitie van duurzaamheid. De volgende definitie is geformuleerd door de World Commission on environment and Development van de Verenigde Naties in het rapport “Our Common future”:

Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”

Kortom: de aarde zo gebruiken dat toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben. 

Veel dingen die je kunt doen om duurzamer te leven ken je al, of je ze doet is natuurlijk het tweede. Voorbeelden zijn: afval scheiden, apparaten niet stand-by laten staan, verantwoorde voeding en goederen kopen, lichten uit doen wanneer je niet in een bepaalde ruimte bent, pak de fiets in plaats van de auto en ga zo maar door.

Maar wat kun je zelf in/om en aan je woning doen om deze te verduurzamen en te zorgen voor een beter milieu?

Met een paar kleine aanpassingen kun je dit al bereiken.

- Tip 1: Wees zuinig en slim met energie

Neem energiebesparende maatregelen in uw woning. Plaats tijdklokken bij de verlichting, schakel apparatuur echt uit, zet uw verwarming uit wanneer u niet thuis bent of naar bed gaat, plaats tochtstrippen langs deuren. Zo zijn er tal van kleine aanpassingen die u kunt doen. Loop eens kritisch door uw woning en bedenk wat u allemaal heel eenvoudig kunt besparen.

Tip 2: Isoleer je woning

Een goed geïsoleerde woning heeft veel impact op het energieverbruik. Voor oudere woningen kunnen er veel verbetermogelijkheden zijn: denk aan het vervangen van enkelglas door energiezuinige dubbele beglazing (of triple beglazing) en het isoleren van het dak. Maar ook laagdrempelige maatregelen als het tochtvrij houden van de woning hebben impact. Kijk ook eens naar je C.V. ketel, voldoet deze nog aan de huidige standaarden in het kader van duurzaamheid?

Tip 3: Haal groen in en rond om je huis

Levende groene planten passen helemaal bij de interieur trends van nu en dragen ook bij aan het verduurzamen van uw woning. Het binnenklimaat verbetert door vervuiling uit de lucht te filteren. Buiten kan het aanleggen van groen op het dak bijdragen aan de isolatie van de woning. Bomen in de tuin zorgen voor verkoeling in de zomer waardoor bijv. een airconditioning overbodig wordt of minder noodzakelijk wordt.

Tip 4: Fair Trade en Cradle to Cradle

Kies bewust voor eerlijke producten en diensten die maatschappelijk verantwoord zijn. Producten met een Fair Trade bijvoorbeeld. Een Cradle to Cradle logo op een product wil zeggen dat het na gebruik kan worden hergebruikt.

Tip 5: Meubels en vloeren van duurzame materialen

Denk bij uw volgende aanschaf van een meubel of vloer eens aan gerecycled papier, kurk of bamboe als materiaal. Deze materialen zijn hip en ecologisch verantwoord geproduceerd. Bamboe is een grassoort die ‘verhout’ en al binnen 5 jaar oogstrijp is. Ook zijn er steeds meer designtoepassingen in interieur en wonen met bioplastic: dit is een materiaal dat gewonnen is uit natuurlijke producten, zoals aardappels en maïs.

Tip 6: Reduceer en scheid afval

Kijk bewust naar eigen verbruik van goederen en voeding en probeer uw afval te verminderen, te herbruiken of te recyclen. Zorg in elk geval voor de juiste scheiding van het afval, zodat het efficiënt verwerkt kan worden en het recycle proces in kan.

Tip 7: Vintage en tweedehands

In plaats van het kopen van nieuwe items voor uw interieur: kijk eens naar wat u al in huis heeft of wat u kunt vinden op een tweedehandsmarkt of internet. Geef het interieuritem een tweede leven. Met een likje verf of een kleine reparatie, kan het weer een volwaardig bestaan leiden en uw interieur positief verrassen. Kijk voor inspiratie eens op Pinterest.

Tip 8: Duurzaam verlicht

Vervang oude gloeilampen en halogeen voor duurzame LED verlichting. Met LED verlichting zijn er steeds meer toepassingen denkbaar. Tegenwoordig kun je deze aanschaffen met bewegingssensoren, de verlichting gaat dan automatisch aan en alleen wanneer het nodig is. Een verantwoorde keuze in verlichting en design.

Tip 9: Verf verantwoord

Een muur of meubel verven? Gebruik dan watergedragen verf zoals acryl in plaats van verf op terpentine basis. De giftdampen zijn slecht voor uw gezondheid en de natuur. De meest duurzame verf is op basis van 100% mineralen, zoals bijvoorbeeld kalkverf.

Tip 10: subsidies en leningen

Check uw woning op energiebesparende maatregelen door het invullen van de vragenlijst op verbeteruwhuis.nl. Deze website is opgezet door Milieu Centraal en de overheid. Via de Gemeente Tilburg, kunt je nagaan of je recht heeft op eventuele subsidies.

De gemeente Tilburg doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Laat u inspireren door mooie voorbeelden of bezoek een huis op zaterdag 3 en 10 november 2018. Een aanrader voor iedereen die zich wil oriënteren op duurzaam en energiezuinig wonen!

 

 

 

Sluiten

Recent bekeken